top of page

I. Frida: életmű 47 évben


Frida Kahlo rövid életének megdöbbentő eseményei olyan szorosan fűződnek és kapcsolódnak egymáshoz, hogy lehetetlen feladat lenne pár szóban összefoglalni. Persze a címszavakat nagyjából mindenki ismeri: összenőtt szemöldök, baleset, Diego, mexikói viselet, festészet...de kár lenne ezt a 47 évet erre a pár szóra lebutítani. Bevallom őszintén, hogy korábban sajnos én is csupán ennyit tudtam róla...és milyen tudatlan voltam. De az utóbbi hetekben Hayden Herrera: Frida című könyvét olvasgattam, ami megkísérli körülbelül 500 oldalban összefoglalni és megmagyarázni ezt a nem mindennapi életutat...úgy gondolom nagyon is sikeresen. Habár a Fridáról fennmaradt baráti megemlékezések és a férje, Diego Rivera önéletrajzi könyvében szereplő történetek sokszor nem egyeznek, mégis a Frida leveleit olvasva összeáll a kép. Habár azt is érdemes tudni, hogy Fridának is megvoltak a sajátos mesélői eszközei; leveleiben is felbukkan egy-két eltúlzott esemény és az is sokszor előfordult, hogy az idő előrehaladtával már máshogy emlékezett vissza bizonyos történésekre.... De végtére is ő ilyen volt, mindig a végletek között élt; ha mérges, ha szomorú, ha boldog volt, ő azt mindig a közel 160 centiméteres és 44 kilogrammos testének elképesztő és teljes erejével tette.


Ebben a cikkben érthető okokból nem próbálnám meg megkísérelni, hogy az egész életét bemutassam nektek (ahhoz tényleg a könyvet érdemes elolvasni vagy gyorstalpalónak ajánlanám még a 2002-es Frida cimű filmet, amiben Salma Hayek egyszerűen zseniálisan alakít), viszont szeretnék pár érdekesebb momentumot, tényt, gondolatot megosztani, amikről a könyvben olvasva Frida, mint egy valódi lélegző, érző nő, meg tudott jelenni nekem.


Frida családja és származása nagyon összetett és meghatározó dolog volt, még jóval a születése előtt is. Német-magyar zsidó származású édesapja, Guillermo (Wilhelm) Kahlo 18 éves korában egy esés következtében szörnyű agyi károsodásokat szenvedett, így egész életében epilepsziás rohamokkal küzdött. Emiatt ez az egyébként csodás elme, egy visszahúzódó férfivá érett, aki egy évvel később, édesapja második házassága után, Mexikóba 'menekült', spanyol keresztnevet vett fel és már sosem tekintett vissza. Frida édesanyjával, Matilde Calderónnal egy ékszerboltban dolgoztak egymás mellett és Wilhelm első feleségének halála után utat is engedtek a szerelemnek. Furcsa véletlen talán, hogy Matilde előző szerelme is egy fiatal német férfi volt, aki öngyilkos lett Matilde jelenlétében. Matilde, írástudatlansága ellenére egy nagyon okos és bölcs asszony volt és végülis ő terelte Wilhelm Kahlo-t a fotózás irányába, hiszen ez volt Matilde édesapjának a foglalkozása is. Wilhelm élete végéig egy magának való, befelé forduló személyiség maradt, aki sosem volt a szavak embere. Habár munkáját becsülettel végezte és sikeresnek mondható fotóssá vált viszonylag rövid időn belül, sosem tudott teljesen megnyugodni Mexikóban és erős német akcentusát haláláig megőrizte. Frida saját bevallása szerint édesapja tekintetét viszont édesanyja testét örökölte, a családfáról készült festményt elnézve pedig nyugodtan kijelenthető, hogy az ikonikus szemöldök pedig az apai nagymama hagyatéka.

(kép forrás: https://www.moma.org/collection/works/78784)


Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón egy esős reggelen született 1907 július 6-án (Rák csillagjegyű volt, Oroszlán aszcendenssel) habár Frida később 1910-re változtatta a születési évszámát, (ugyanis ebben az évben tört ki a mexikói forradalom és született meg a modern Mexikó) hiszen később szeretett volna minden lehetséges módon Mexikó legjobb patriótájává válni. Az első két nevét csak a keresztelés miatt kapta, egyébként mindig a német eredetű Frida nevet használta (ami 'békét' jelent) habár a náci eszme felemelkedésével a név Frieda formáját vette fel, az első amerikai utazások során az újságokban és az interjúkban pedig sokszor a Carmen néven szerepelt.


Frida volt édesapja kedvenc lánya a négy közül és valahol tényleg rokonlelkek voltak. Édesapja sokszor mormolta magában: "Frida, lieber Frida" (Frida, kedves Frida). Frida gyerekkora nagy részét gyengélkedéssel töltötte (6 éves korában járványos gyermekbénulásban szenvedett, aminek következtében jobb lába elcsökönyösödött) de édesapja volt az, aki sportolásra buzdította és aki magával vitte a kislányt Mexikó belvárosába, hogy Frida ne csak a szobája négy sarkát ismerje...és Fridát lenyűgözte a lüktető város és édesapja foglalkozása is; mondhatni így kezdődött el Frida művészi érzékenysége növekedésnek indulni. Persze édesanyja, akivel nehezen értették meg egymást, hagyományos katolikus neveltetést szánt Fridának, és megtanította a hagyományos mexikói női szerepkör jártasságaira is, Frida mindig is lázadó volt. Az ebédnél mondott imánál sorozatosan elkuncogta magát. Amikor iskolába került, igazi fiús kislány volt, aki biciklis száguldozásaival rettegésben tartotta a főváros utcáit. Középfokú tanulmányait az ország legmodernebb középiskolájában végezhette, de ott sem tudta türtőztetni magát. Ha neki nem tetszett egy professzor előadásmódja, akkor azt mindig tudatta az igazgatóval a maga sajátos stílusában. Hatalmas csínytevő volt, egyszerűen nem bírt a fenekén megmaradni...volt, hogy a nővérét belelökte az ágytálba, a barátaival, a Chachuchas bandával pedig rendszeresen kisebb anarchiát okoztak a tanórák alatt. Olyan is megesett, hogy egy kutyára tűzijátékokat kötöztek, meggyújtották és nekieresztették szegény állatot az iskola folyosóinak.


Ebben az időszakban kezdődött meg első szerelmi kapcsolata a Chachuchas banda vezetőjével, Alejandro Gómez Arias-szal. Ez egy valódi diákszerelem volt, amiben két szikrázó fiatal egyesülhetett...sokszor csak titokban, mert Frida anyja semmit nem tudhatott a kapcsolatról. A nyári szünetek alatt, Frida szinte minden egyes nap írt szerelmének, és ekkor fejlődött ki Frida sajátos levelezési stílusa is: sok apró rajzzal egészítette ki a sorait, volt, hogy szomorú vagy síró Frida-fejeket rajzolt a levélpapírra, hogy érzékletesebbnek hassanak levelei. Szinte védjegyévé vált a rúzslenyomat is, amit egy körrel rajzolt körbe. Az első önarcképét is a baleset után Alejandro-nak szánta.

kép forrás: https://www.fridakahlo.org https://artsandculture.google.com


Frida legmeghatározóbb életeseménye, a buszbaleset (1925 szeptember 17.), is szinte csodával határos körülmények között történt. Egyrészről Frida és Alejandro elkerülhették volna a balesetet, ha Frida nem erősködik, hogy szálljanak át egy másik járatra. Másrészről pedig maga a baleset végül egy élő festményben teljesedett ki Frida tudta nélkül, ugyanis a baleset következtében Frida szinte meztelenül feküdt a roncsok között saját vérében és arany porfestékben tündökölve, tudniillik az egyik utas egy festéket szállító festő volt. Itt és így született meg valójában az a nő, akit Frida Kahlo festőművészként ismerünk. A baleset előtt egyébként orvosnak készülő Frida ugyanis a hosszú és lassú lábadozás során kezdett el festeni.


kép forrás: https://lisawallerrogers.com/tag/frida-and-diego-wedding/


Életének másik nagy alkotóeleme a Diego Rivera-val kötött házassága (1929 augusztus 21.) volt. Elsőre persze szokatlan a nagy darab, durván 20 évvel idősebb férfi és az aprócska, húszas évei elején járó Frida közti kötelék. De Diego-ért egyszerűen odavoltak a nők. Hatalmas, kreatív és modern elme volt az övé; felsőbbrendűbbnek tartotta a nőket és egyszerűen csodálta őket, testileg és szellemileg is. Frida talán azt gondolta, hogy ő majd megváltoztathatja ezt a férfit, és ő lehet majd az a nő és feleség, aki mellett Diego kitart élete végéig. Ezt félig-meddig sikerült is elérni. Frida egyébként gyakran egy békáéhoz hasonlította Diego testét, de ezt is a maga módján, hatalmas szeretettel tette. Habár Diego egész életében ösztönözte és bátorította Fridát a festészetre (és egyébként mindig elismerően beszélt és nyilatkozott Frida ösztönös tehetségéről) Frida a házasság első éveiben egész lényét Diego-nak szentelte. Sokan talán nem tudják, hogy ebben az időszakban kezdte el hordani Frida a híres, a később védjegyévé vált tehuana népviseletet, de eleinte ezt is Diego kedvéért tette, hiszen Diego sokszor járt arra a vidékre festeni és a szóbeszéd szerint volt egy tehuana indán szeretője is. Frida tehát teljesen megadta magát a mindent feláldozó feleség szerepéért, Frida Diego előző feleségével is nagyon jó viszonyt ápolt (Lupe megtanította főzni is) és minden délben virágokkal díszített ebédes kosárkát vitt az egész nap festőállványokon dolgozó férjének. Az amerikai utazások és munkák során is Frida inkább egy egzotikus kiegészítő volt Diego oldalán, legalábbis az amerikai sajtó és média szemében. Pedig Frida szó szerint utálta Amerikát és még jobban utálta az amerikaiakat, de Diego kedvéért (aki egyébként oda volt az államokért) próbálta jól érezni magát. Az ételek, az időjárás és a szokások sem nyűgözték le, rosszul volt az amerikai nők üresfejű csacsogásaitól és pletykáitól, megnyugvást egyedül a kínai negyedben talált, ahol imádott ékszereket és apró mütyüröket vásárolgatni. Egy baráti levélben arról is panaszkodott, hogy szerinte a gringók még rendesen inni sem tudnak, egy-két gyenge koktéltól már részegnek gondolják magukat...miközben Frida úgy ivott mint egy igazi mariachi (erre a tehetségére Diego különösen büszke volt), férfiakat megszégyenítően felesezve és torka szakadtából mexikói dalokat énekelve. Az egyik kedvenc szórakozásuk Diego-val és a szoros baráti társasággal az volt, hogy az éttermekben a hajnalig tartó iszogatások közben az étkezőasztalon az ételekből, a sóból, a kenyérből és a zöldségekből tájképeket készítettek, a pincérek nagy örömére. Azonban Frida és Diego házasságára sok tényező árnyékot vetett, nemcsak a különböző viszonyok, hanem Frida vetélései, édesanyja halála és az Amerikában megélt boldogtalansága is. A Mexikóba való visszaköltözés azonban nem oldott meg semmit. Habár Diego terve a 'közös' otthonról (ami valójában két ház volt egy híddal összekötve) eleinte kifejezetten romantikus és modern ötletnek tűnt, hiszen így mindkettejüknek jutott szabad alkotói tér, az egész a visszájára fordult. Diego szinte megtört a hazaköltözéskor, hiányzott neki a lüktető amerikai életérzés és az őt körülövező elismerés; le is fogyott, a munkájában pedig kedvetlenné vált, egy vita alkalmával késsel szabdalta szét Frida egyik olajfestményét. A helyzeten az sem segített, hogy Frida egészségügyi állapota szépen lassan hanyatlani kezdett és orvosa tanácsára szexuális életet sem szabadott élnie. Diego végül Frida húgánál talált vigaszra.

(kép forrás: https://art-sheep.com)


Frida karriere épp a Diego-tól való elszigetelődés után indult meg az emelkedőn. Képei végre megkapták azt az elismerést, amit Diego hírnevének árnyékában nem szerezhettek meg. Frida kiállításokat tartott, tanított és több szerelmi viszonnyal fűszerezte meg élete ezen szakaszát; még a magyar származású Muray Miklós is tagja volt Frida színes repertoárjának. Persze ez az időszak valójában Frida életigenléséről szólt, a siker, a szerelmi kalandok, ha csak pár órára is, de elfeledtették vele azt a szikla szilárd tényt, hogy nem sok ideje van hátra. Frida barátai úgy emlékeznek rá, hogy Frida élete a haldoklás volt és maga Frida is sokszor viccelődött azzal, hogy ő bizony sokszor találkozott a halállal és már csak nevetni tud rajta. Amikor a lábamputáció következtében kerekesszékbe, majd ágyba került, akkor is mindig úgy öltöztette fel magát, mintha a városba készülne, ekkor is szellemileg aktív életet élt. Diego, mintha végső adósságát törlesztené, végig Frida mellett maradt az utolsó éveiben és ekkor tényleg valód férjként gondját viselte a feleségének, bár ekkor is voltak viszonyai. Frida végül 1954 július 13-án hunyt el, előző este magas lázzal és hatalmas fájdalmakkal küzdött. Felmerült az öngyilkosság lehetősége is, egyrészről Fridának már volt korábban egy próbálkozása (amikor tudomást szerzett Diego egy újabb románcáról) másrészről a felírt fájdalomcsillapítóból 7 helyett 11 tablettát vett be. Frida a végső napjaiban megkönnyebbüléssel beszélt a halálról, alig várta, hogy itthagyja ezt a világot. Az utolsó rajza egy fekete angyal volt.


Nézzétek meg további Fridás tartalmainkat is!


Videó (eszterszeglete):


Cikk (Pelenk@nyu):



Recent Posts

See All

Audrey

bottom of page