top of page

Bogyó és Babóca "kisokos"



Az egyik legaranyosabb mese a világon, legalábbis a kislányommal mi így gondoljuk. Mikor először láttam a tévében, az unokahúgom akkor volt kb 2 éves, és már akkor is magával ragadó volt az egész. Utána tudtam meg, hogy valójában mesekönyv formájában került kiadásra először, majd úgy forgattak belőle rajzfilmet. Azóta már nagyon sok más termék és játék került a polcokra, melyek a kis katica lány és a csiga fiú mesés történeteit elevenítik meg.


Szerettem volna többet megtudni erről az egész Bogyó-Babóca „brand-ről”, úgy gondoltam, hogy igen is érdemel egy cikket, mert annak ellenére, hogy nagyon sokan kedvelik és szeretik a mesét, mégsem tudnak róla sok mindent. Sajnos az internet nem adott annyi segítséget, mint amennyit vártam, ellenben rátaláltam a hivatalos weboldalra, ami csodaszép, és sok információt tartalmaz: www.bogyoesbaboca.hu


Bartos Erika írónő csodás művei ezek a történetek, nagyon szégyellem, de eddig nem igazán ismertem az írót, pedig figyelemreméltó a munkássága, valamint csodás jelleme. Ugyan építészmérnök végzettsége van, de mégis egy sokkal líraibb és jótékonyabb irányt vett az élete, bár műveiben és illusztrációiban megfigyelhető a mérnöki formavilág. Könyveit saját rajzaival dobja fel, ami szerintem mesésen letisztult, de mégis művészi. Ha csak a Bogyó és Babóca egyszerű, de nagyszerű rajzaira gondolok… nem is lehetne jobban és ötletesebben illusztrálni ezeket a történeteket a gyermekek számára. Gondolhatnánk, hogy a rajzait olyan egyszerű elkészíteni, ami igaz is, de annyira komplex kis mesevilágot dolgozott ki, pontosan itt látszik a mérnöki tapasztalat. Az írás mellet erősen foglalkoztatja a jótékonyság kérdése is, hiszen aktívan foglalkozik súlyos betegségben szenvedő gyermekekkel, épp ezért a Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt oklevelét is kiérdemelte.

Rengeteg díjat és elismerést kapott az írónő, épp ezért nem tudnám ide leírni mindet,de párat mindenképp megemlítenék:

  • Janikovszky Éva-díj-2018

  • Év Gyermekkönyv Díja-Csillagbusz kötet-2017

  • Szép Magyar Könyv Verseny Főpolgármesteri Különdíj a Budapest titkai kötetért-2017

  • A Bogyós és Babóca-Évszakok társasjáték elnyerte az Ország Játéka címet-2016

  • "Pro Familiis" díj az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a " kimagasló szakmai tevékenységért"-2015


A Bogyó és Babóca könyv első kötete 2004-ben jelent meg a Pozsonyi Pagony könyvkiadó által. Nem is állt meg a dolog egy kötetnél, hiszen hatalmas sikert aratott már az elején. A mese elsősorban az óvodás és kisiskolás korosztálynak készült, de a felnőttek és nagyobb gyerekek is élvezhetik a csodás képi világot és a gyönyörű történeteket. Én személy szerint imádom mind olvasni, mind együtt nézni a kislányommal a tévében, mert valami annyira megnyugtató energia árad az egészből. Sokféle játék is piacra került a mesével kapcsolatosan, már alig várom, hogy ezeket is beszerezhessem és a lányom akkora legyen, hogy majd együtt tudjunk ezekkel játszani.


Vétek lett volna a magyar diafilm gyártás részéről kihagyni azt a lehetőséget, hogy a Bogyó és Babócát diafilmben is elkészítsék. Gondolom, hogy ők sem bánták meg, hiszen ezzel sikerült újjáéleszteni hazánkban a diafilmezést. A magyar animációsfilm készítés az egyik legnagyobb sikerét érte el a művel a 2000-es években, hiszen ez volt az első összefüggő animációs sorozat, ami a magyar filmgyártás során készült. A mesefilmet az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza rendezte. Külön karakterkönyvek készültek a film elkészítésének a megkönnyítésére, például a szereplőkről különböző mozgások közben, valamint a házakról és ruhákról. A zenét a már jól ismert Alma Együttes szerezte, és kiváló összhangban van az egész történettel és animációval.


Talán a legnagyobb pluszt Pogány Judit, Kossuth-és életműdíjas színésznő tette hozzá a rajzfilmhez, hiszen az összes szereplő hangját ő kölcsönözte, olyan színészi játékot bemutatva, ami mindenképp elismerést érdemel. Én magam már két szereplő után összekeverném, hogy kinek milyen hanglejtéssel és hangváltoztatással kölcsönözzem a hangom, de mondjuk a színésznőt ismerve nem is meglepő a remek alakítás.


A rajzfilmek moziban is bemutatásra kerültek, és elég nagy sikerrel voltak a moziműsorok kínálatán. Egy-egy mese 13 epizódot tartalmaz és több ilyen széria is megrendezésre került. A Bogyó és Babóca sorozat, a 2011-es év legnézettebb magyar filmje volt.

A rajzfilmsorozatot több nyelvre is lefordították, köztük szlovén, szerb, román és cseh nyelvre is, valamint elkészült az angol szinkron is, aminek köszönhetően rengeteg országban tudják vetíteni a meséket. Az angol címe Berry and Dolly.


Feldolgozások:

· Diafilm

· Rajzfilm

· Applikáció

· Társasjáték

· Szakácskönyv

· Brainbox

· Zsolnay étkészlet



A szereplőkről pár szót még szeretnék szólni:

A történet két fő karaktere Bogyó a csigafiú és Babóca a katica kislány, akik nagyon szoros barátságot kötöttek egymással. Mindenben segítik a másikat és a többi társukat. Nagyon jó barátaik közé tartoznak: Baltazár, Döme, Vendel, Szellő, Ugri és Pihe. Persze még nagyon sok karaktert megtalálhatunk a mesében, de talán ők a leggyakrabban megjelenő szereplők. Ami szerintem egyszerűen valami fantasztikus a mesében, az a szereplők elnevezése. Kiváló összhangban vannak ezek a nem mindennapi, talán épp nem is ilyen karaktereknek szánt nevek, de valahogy annyira jól működik így egységében. Kedvenceim például: Alfonz, Frici, Egon, Huba, Lenke, Milla, Gömbi; egytől egyig találó és ötletes elnevezések.


Olyan tündéri és hétköznapi történeteket találunk a mesében, melyek alapvető és mégis fontos emberi tulajdonságokra tanítanak meg bennünket és a gyermekeinket is. A barátság, a segítőkészség, az elfogadás, a megbocsátás, az önzetlenség.

Én hálás vagyok Bartos Erikának, hogy megalkotta ezt a csodás világot, és reméljük, hogy sok ilyen és ehhez hasonló szép mű fog még születni a jövő nemzedék gyermekeink számára.

Források:

Recent Posts

See All
bottom of page